Skola

Skapa karaktärer till datorspel

Workshop och föreläsning för hög- och mellanstadiet

Visste du att spelindustrin är större och omsätter mer än filmindustrin och musikindustrin tillsammans? Sverige är en av de största producenterna av datorspel i världen och nästan tio tusen personer arbetar med att göra datorspel här. 

Ett kreativt yrke och en givande hobby

Många tror att datorspelsutveckling är ett tekniskt yrke, men det är lika vanligt att jobba med grafik, musik, animation och design som det är att jobba med programmering inom datorspelsutveckling. 

I den här workshoppen så får eleverna testa på hur det är att göra grafik till ett datorspel, och får insyn i en av de mest kreativa sysslorna i spelskapande; koncept-grafik!

Workshop

Workshoppen inleds med en kort föreläsning där eleverna får information om hur det är att göra spel och hur många olika roller det finns inom spelskapande. Därefter delas de upp i grupper och får med handledning gå igenom de första stegen i en design-process av en spelkaraktär. 

Eleverna lär sig att när man gör grafik till ett spel så måste man diskutera och kompromissa med andra om sina idéer, och karaktärerna man gör måste passa ihop med resten av spelets karaktärer. 

De använder papper och pennor till uppgifterna och vi utgår från spel som eleverna känner till och tycker om.

När dagen är slut har eleverna fått: 

  • En djupare förståelse för hur grafiskt arbete går till när man gör datorspel.
  • Förståelse för hur konversationer runt design och grafik går till på spelföretag.
  • Direkt erfarenhet att designa en egen spelkaraktär från grunden.
  • Lära sig kreativ iteration och kompromiss genom arbete i grupp.

De lär sig att spelutveckling är en mycket kreativ syssla som många i Sverige jobbar med, och att det är något de också kan göra!

Efteråt finns det många sätt att arbeta vidare med det eleverna gjort under dagen, till exempel genom ämnen som Bild, Svenska och Engelska.

Om workshop-ledaren:

Karin Bruér är en prisbelönt spelutvecklare som har jobbat som grafiker och producent i spelbranchen i drygt 10 år, och har erfarenhet av att göra grafik till både mobilspel, VR (virtual reality), dator- och konsollspel. Hon har jobbat på både små och stora spel-produktioner, inklusive världskända titlar och succeer som “Angry Birds 2”, “Wolfenstein: Youngblood”, “DOOM Eternal” och “Leo’s Fortune”

Hon har föreläst och lett kurser på högskolor under många år och har hållit workshops i spelskapande för elever i grundskolan sedan 2018.

Hemsida: www.karinbruer.com

Mail-adress: karinbruer@gmail.com
Telefon: 0768 343 548